Potrawy regionalne kuchni łemkowskiej

Karczma Gościnna Chata w WysowejRegionalne potrawy kuchni łemkowskiej serwuje Karczma Regionalna "Gościnna Chata" w Wysowej. Wybrane potrawy:

 

  • Jadło galicyjskie - polędwice z dziczyzny w sosie śliwkowym opiekane, z kaszą gryczaną lub ryżem podane, a do tego owoce w cieście piwnym obsmażane
  • Giczał cielęcy - marynowany, pieczony w warzywach, z ziemniakiem pieczonym i utartym serem ziołowym
  • Oscypek w ziołachKaczka pieczona - faszerowana kaszą omaszczoną mięsem i podrobami z dodatkiem jabłek, rodzynek i śliwek suszonych
  • Gąska pieczona - faszerowana w pomarańczach, opiekana
  • Pstrąg wędzony - w piecu wędzony z sosem chrzanowym podany
  • Zlepieńce ruskie
  • KindziukZlepieńce z bryndzą
  • Zlepieńce z grzybem i kapustą
  • Zlepieńce z mięsem
  • Zlepieńce z kaszą gryczaną i boczkiem
  • Zlepieńce ze śliwkami suszonymi
  • Knedle ze śliwką - z miodem i omastą z bułki tartej
  • Chusteczki babuni - naleśniki z powidłem śliwkowym
  • Placki ziemniaczane - z wiejską czosnkową śmietaną
  • Kaszanka z borowikiemBliny - z ziemniaków tartych, faszerowane mięsem marynowanym
  • Kindziuk ziemniaczany - tarte ziemniaki z boczkiem i cebulą pieczone w formie wykładanej boczkiem, krojony w plastry podane z czosnkową śmietaną, a na zamówienie pieczony tradycyjnie w żołądku wieprzowym
  • Hałuszky - kluski łemkowskie z tartych ziemniaków z omastą
  • KartaczeKartacze z mięsem - kluski faszerowane mięsem podane z kapustą kiszoną
  • Tartianyki z masłem - łemkowskie placki z tartych ziemniaków na liściu z kapust




Haluszki
 

NOCLEGI